Solkrem & solbeskyttelse – Forstå spf faktor

Solkrem & solbeskyttelse - Forstå spf faktor

Hvordan fungerer solfaktor (SPF)
Det er mange myter om solkrem, solbeskyttelse og solfaktor. Sannheten er at solfaktoren indikerer hvor mye tid du kan holde deg i solen uten å bli brent. Jo høyere solfaktor du bruker, jo lenger kan du holde deg i solen uten å risikere solskader. For eksempel solfaktor 50 betyr at du kan holde deg i solen opptil 50 ganger lenger enn hvis du ikke bruker solkrem. For å finne ut hvor lenge du kan være i solen med solfaktoren, må du finne ut hvor lenge huden din tåler solen uten beskyttelse.

Hvor lenge den spesifikke solfaktoren beskytter
Som nevnt bestemmer solfaktoren hvor mye lenger du kan holde deg i solen uten å bli brent. Hvis du har lys hud som tåler 10 minutter i solen før den begynner å brenne, vil en solkrem med solfaktor 15 forlenge tiden med 150 minutter, som er 2,5 timer.

Solkrem

solkrem

Det virker som om solkrem alltid har eksistert, for å beskytte huden din, beskytte deg mot UV-stråling og forhindre tegn på aldring. Men til tross for at vi er kjent med solkrem, er en ting fortsatt et mysterium for mange: hva er SPF?

SPF måler solkrembeskyttelse mot UVB stråler, den typen som forårsaker solforbrenning og bidrar til hudkreft. SPF måler ikke hvor godt en solkrem vil beskytte mot UVA stråler, som også er skadelige og farlige.

Hvordan velge en solkrem

I følge AAD anbefales det å bruke solkrem med en solbeskyttelsesfaktor (SPF) på minst 30, noe som blokkerer 97 prosent av solens UVB stråler. Høyere antall SPF blokkerer litt mer av solens UVB stråler, men ingen solkrem kan blokkere 100 prosent av solens UVB stråler 1.

HVA BETYR SPF TALLENE?

Du kan tro at å velge SPF 100 over SPF 15 er et smart trekk. Men å vite hvordan disse tallene fungerer, er viktigere når det gjelder solsikkerhet. Det er ikke alltid en eksakt vitenskap, men en solkrem med SPF 15 skal holde deg trygg i solen og forhindre forbrenning 15 ganger lenger enn med ubeskyttet hud. Dette betyr at SPF 30 solkrem skal utvide denne tiden 30 ganger. Dette tallet vil være forskjellig for hver person. Hvis du kan gå ut i solen uten SPF på i 10 minutter før du begynner å se en fargeendring på huden din, betyr det at en SPF på 15 vil være effektiv i 150 minutter (10 x 15), hvis den brukes riktig og hvis tilstrekkelig mengde ble brukt. Men igjen, dette er ikke en eksakt vitenskap.

Et vanlig spørsmål er “er ikke SPF i min sminke nok?” Det er best å tenke på solkremen i fuktighetskrem, BB eller CC krem, foundation eller annen kosmetikk er bare en bonus. De fleste brukere bruker ikke disse produktene i mengden som er nødvendig for å skape en meningsfull beskyttelse.

Det er også viktig å huske at SPF med høyt antall varer like lenge som SPF med lavt antall. En SPF med høyt tall lar deg ikke bruke ekstra tid utendørs uten å putte på igjen. 

TRENGS Å VITE

Som et regulert produkt, må solkremer bestå visse tester før de selges. Men hvordan du bruker dette produktet, og hvilke andre beskyttelsestiltak du tar, utgjør en forskjell i hvor godt du er i stand til å beskytte deg selv og din familie mot solbrenthet, hudkreft, tidlig aldring av huden og andre risikoer for overeksponering for solen. 

Noen viktige tips om solsikkerhet inkluderer:

Begrens tiden i solen, spesielt mellom klokka 10 og 14 når solstrålene er mest intense.

Bruk klær for å dekke huden utsatt for solen, for eksempel skjorter med lange ermer, bukser, solbriller og brattere hatter.

Bruk bredspektrede solkremer med SPF verdier på 15 eller høyere regelmessig og som anvist.

Bruk solkrem på nytt minst annenhver time, og oftere hvis du svetter eller hopper inn og ut av vannet 2.

Velg solfaktor basert på hudtonen din

Hvor mye du trenger å beskytte avhenger av hvor lys huden din er, tiden på året og hvor i verden du er. Hvor lys eller mørk hud du har, avhenger av hvor lenge du kan være i solen uten solkrem. Melanin (pigment) er hudens eget naturlige filter.

solfaktor basert på hudtonen din

Hudtype 1: Lys og delikat hud, muligens fregner / blond eller rødhårete

Blir litt rød og sjelden eller aldri brun. Bruk minimum solfaktor 30 eller 50 i solfylte land. Dekk deg selv med klær, solbriller og en solhatt. Ta også lange pauser fra solen når solen er på sitt sterkeste (ofte midt på dagen). For den lyseste huden er hudens selvbeskyttelse så lite aktiv at den bare kan beskytte seg selv i 5-10 minutter i sterk sol.

Hudtype 2: Lys hud / blondt eller mørkt blondt hår

Blir nesten alltid rød og noen ganger brun. Bruk minimum solfaktor 30 i solfylte land. Dekk deg selv med klær, solbriller og en solhatt. Ta også gode pauser fra solen midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Hvis du har lys hud og lys blondt hår, kan du være i solen i 5-20 minutter uten solkrem før du blir solbrent.

Hudtype 3: Blir raskt brun / mørk blond til mørkt hår

Blir rød noen ganger, men alltid brun etter hvert. Bruk minimum solfaktor 15 i solfylte land, klær og solbriller for å redusere risikoen for å brenne deg selv. Hvis du har lys hud, men mørkt blondt eller mørkt hår og merker at du raskt er brun, kan du være i solen i 20-30 minutter før du blir brent.

Hudtype 4: Alltid brun og får veldig lys farge

Blir ikke rød, alltid brun. Bruk minimum solfaktor 15 i solfylte land, klær og solbriller for å redusere risikoen for å brenne deg selv.

Hudtype 5-6: Mørkere hud, mørkebrune øyne og svart / brunt hår.

Hudtype som sjelden vil bli utsatt i Norge. Det er likevel viktig å vite at brun hud med mye melanin ikke er noen garanti mot solskader og hudkreft. Bruk solfaktor på lange dager ute i solen i solfylte land.

Recent Posts

Meny